Gå direkt till innehåll
Traditionell tändning av kolmila inför familjeäventyret Adventure Walk 27-28 april 2013

Pressmeddelande -

Traditionell tändning av kolmila inför familjeäventyret Adventure Walk 27-28 april 2013

Tisdagen den 23 april kl 18.00 tänder personal från Skogsavdelningen Borås Stad upp en traditionell kolmila på Rya Åsar strax intill Ramsulan. Det är inför familjeäventyret Adventure Walk, som går av stapeln den 27-28 april, som kolmilan tänds. Kolmilan kommer att utgöra en av stationerna på den 6 km långa vandringen. Här kommer alla besökare får uppleva ”skogen från förr”.

- Vi kommer att ha personal på plats dygnet runt i drygt en veckas tid för att vakta kolmilan. Vi tänder den redan på tisdagen för att ha den lagom klar till lördagen då Adventure Walk och Linnémarschen går av stapeln i Borås, berättar Peter Rydén skogsvaktare Skogsavdelningen Borås Stad.

Under tisdagskvällen kommer skogsavdelningens personal finns på plats och informerar om tillvägagångssättet att tända en kolmila. Henry Augustsson kommer att vara konferencier och bjuda på "kôlaviser". Enligt gammal tradition finns också en "kôladrôttning" (koladrottning/koldrottning) på plats. Hon skall ge milan ett namn. Traditionen säger att kôladrôttningen alltid ska vara en kvinna eftersom milan är ”eldig”. Efter tändning, tal, skönsång och dop bjuder Skogsavdelningen på kokt korv och kaffe. Alla boråsare och besökare är välkomna upp och delta.

Under Adventure Walk finns Skogsavdelningen på plats och informerar om milan muntligt och med broschyrmaterial. Då kan man även få se den rykande milan. Runt den 1 maj planerar man att öppna upp kolmilan och skrapa ur den färdiga kolen. Som deltagare på Linnémarschen – Sveriges största vandringsevent, kan man under söndagens marsch också ta del av och få se kolmilan. (Observera att lördagens vandring ej passerar kolmilan).

Adventure Walk är de yngres alternativ till Linnémarschen – Sveriges största vandringsevent, med start och mål på Borås Arena. Barnen får uppleva en spännande dag i skogen på en bansträckning av totalt 6 km med en mängd olika äventyrsstationer längs med vägen. 

Äventyrsstationer:
Checkpoint 1: Frisbeegolf (Ymer Frisbee)

Checkpoint 2: Skräptrollen (Kulturföreningen tåget)

Checkpoint 3: Träffa Skogsmulle (Friluftsfrämjandet)

Checkpoint 4: Navets naturstig, lärorik naturslinga genom skogen

Checkpoint 5: Skogen förr, kolmila (Skogen, Borås Stad)

Checkpoint 6: Välförtjänst fikapaus vid vackra torpet Ramshulan, spelmanslag mm. (Bredareds IF, Borås Spelmanslag, Swedbank Sjuhärad)

Checkpoint 7: Byggstation (XL Bygg, Fristads Bygg)

Checkpoint 8: Linnébanan - utmanande "inte-nudda-marken-bana" och hinderbana avslutas med hisnande linbana bland trädtopparna. Allt sätter din balans, smidighet och mod på prov. (Friluftsfabriken, Adventure Bäckängskolan och Skogen Borås Stad)

För mer information kontakta gärna:
Peter Rydén, Skogsavdelningen Borås Stad 033-357319
Stefan Aroneng, Hestra IF arrangör Linnémarschen 0702-835787
Thomas Krafft, marschgeneral Linnémarschen Hestra IF, 0709-680609

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regions


BoråsBorås AB är ett av staden och näringslivet i Borås samägt bolag. Bolaget har till uppgift att marknadsföra, sälja och aktivt verka för att staden, genom aktiviteter och evenemang, upplevs som en attraktiv destinationsort med gott värdskap. Målet är ökad hållbar tillväxt till nytta för medborgarna och näringslivet i Borås.

boras.com

facebook.com/borascom

twitter.com/boraspunktcom

Presskontakt

Helena Alçenius

Helena Alçenius

Presskontakt VD 0705-41 54 44

Relaterat material

Relaterade nyheter