Gå direkt till innehåll
Staden som galleri - visar upplyst konst

Pressmeddelande -

Staden som galleri - visar upplyst konst

Guidningar på museer och fördjupningar kring utställningar på gallerier pågår året om. Nu kompletteras upplevelsen med guidningar kring skulpturer och street art i vinterskrud och nattljus.

- Både skulpturerna och verken från No Limit får en alldeles särskild karaktär när dagsljuset skymmer. Belysningen skapar spännande skuggningar och lyfter fram verken på ett annat sätt ur den omgivande miljön. Det vill vi visa upp och det passar perfekt in i julmånaden att erbjuda guidningar i stadskärnan, säger projektledare Stina Hallhagen på BoråsBorås TME AB.

Guidningarna börjar den 10:e och erbjuds vid fem tillfällen under december. Givetvis kan man upptäcka konsten på egen hand och de belysta verken finns utmarkerade på en digital karta.

- Det handlar om att visa upp den befintliga konsten genom ljussättning och inte om ljuskonstverk, poängterar Stina. Olika typer av ljusfestivaler finns det gott om, vi vill förstärka det befintliga, men en och annan överraskning kan det bli.

Guidningen tar deltagarna med på en timmas promenad genom staden och är förlagda i anslutning till andra aktiviteter i Borås City. Flera av verken är ljussatta sedan tidigare, några är nyligen belysta och en del kompletteringar kvarstår fortfarande.

- Ja det är en blandning av lösningar. Kulturförvaltningen och Tekniska förvaltningen i Borås Stad har sedan tidigare ljussatta skulpturer och vi har samarbetat med Tekniska kring belysning av några street art verk. I vissa fall är det fastighetsägarna själva som satt belysning eller riktat om befintligt ljus mot väggarna, vilket så klart är otroligt roligt. Det visar verkligen att man värdesätter sina konstväggar.

Deltagarna på guidningarna får låna en miljövänlig, batterilös, ficklampa och får med handkraft möjlighet att tillsammans belysa och upptäcka även icke belysta verk utmed rutten. Alla som följer med utrustas också med en ”Staden som galleri”-reflex.

Guidningarna kan förköpas på Borås Turistbyrå, via ticketmaster.se eller med hjälp av Swish direkt i anslutning till guidningen vid startpunkten vid Orangeriet i Stadsparken.

Mer information:
Stina Hallhagen, projektledare BoråsBorås TME AB, 0734-32 75 05

Vi vill ge dig nya intryck
En hel värld av känslor, intryck, färg och form, allt inom gångavstånd i centrum. Nära till en kopp kaffe, en bit mat eller bara en välbehövlig paus för att smälta intrycken. Konst i världsklass och den väntar på dig i staden som galleri. boras.com/stadensomgalleri

Borås har på senare år utvecklats starkt som kulturdestination, den offentliga konsten i stadskärnan är ständigt närvarande och utökas hela tiden. Genom Borås Internationella Skulpturbiennal, No Limit Street Art i kombination med starka museer och gallerier skapas en kulturell helhet av internationella mått.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner


BoråsBorås TME AB är ett av staden och näringslivet i Borås samägt bolag. Bolaget har till uppgift att marknadsföra, sälja och aktivt verka för att staden upplevs som en attraktiv destinationsort med gott värdskap. Målet är ökad hållbar tillväxt till nytta för medborgarna och näringslivet i Borås.

boras.com

facebook.com/borascom

twitter.com/boraspunktcom

Presskontakt

Helena Alçenius

Helena Alçenius

Presskontakt VD 0705-41 54 44

Relaterat material

Relaterade nyheter