Gå direkt till innehåll
Scouterna och Google lyfter naturturismen i Borås

Pressmeddelande -

Scouterna och Google lyfter naturturismen i Borås

Tillsammans med scouter i Borås kartläggs Sjuhäradsleden, men denna gång sker det på helt annat sätt än Borås kommun är van vid.

Under konceptet ScoutTrails samarbetar Scouterna Sverige med Google för att fota Sveriges vandringsleder och göra dem synliga på webbsidan Google Street Views. Idén är att där vägen tar slut tar ScoutTrails vid. Med Googles hjälm och en 360-kamera kommer scoutkårerna Brämhult, Dalsjöfors, Borås KFUM, Sandared, S:t Örjan och Viskafors att vandra och fota olika delar av Sjuhäradsleden på lördag 21 september.

Sjuhäradsleden går rakt igenom vår bygd i horisontell riktning, vilket innebär att det kommer finnas en uppsättning av fotoutrustning både i väster och öster. Scouterna vandrar sedan i riktning mot Borås med målgång vid Björbostugan på Rya Åsar.

På sin väg korsar Sjuhäradsleden bland annat Viskan, vandringsleden Redvägsleden och cykellederna Sjuhäradsrundan och Ätradalsleden. Sjuhäradsleden är totalt 14 mil lång och ansluts till andra leder både i öster och väster, så långt som Nordkap i Norge och hela vägen ner till italienska Sicilien. Den är också en del av den europeiska vandringsorganisationen European Ramblers Association.

Sjuhäradsledens arrangemang är startskottet till en stor satsning som Borås nu gör inom området naturturism, där förutsättningarna är mycket goda. Borås Stad är en stor innehavare av skog med sina 9500 hektar, ligger högt i kommunlistan med 13 naturreservat och naturen är bara några vandringssteg bort. Rya Åsar är till exempel Sveriges mest stadsnära naturreservat. Den lokala satsningen på naturturism går under namnet Cykla & Vandra i Sjuhärad och har pågått under flera år. Nuvarande satsning sker under två år och finansieras av de samverkande kommunerna Borås, Herrljunga, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn. Digitaliseringen är en viktig del i detta samt att hitta turismföretagare utmed våra leder.

- Att göra allt tillgängligt för turister via digitala bokningssystem och kommunicerat på flera språk med interaktiva kartor är en förutsättning för att möta dagens turister som bokar allt hemma, berättar Erik Johnson projektledare naturturism Cykla & Vandra i Sjuhärad. Vår målsättning är att samla alla våra cykel-, kanot och cykelleder på samma interaktiva plattform där du i Google Street View via ett svep på skärmen lämnar gatan och hamnar på våra många natursköna leder.

I Google Maps kan andra besökare komplettera med sina egna bilder och filmer på olika platser utmed lederna. Det blir som ett eget community.

- På detta sätt samlas olika ledtyper, deras egenskaper, alla fotade leder via ScoutTrails samt övriga bilder och filmer på samma ställe. Detta tillsammans med verksamheter som t.ex. butiker, apotek, sjukvård, parkeringar, busshållplatser som kan var till nytta för turisten. Den digitala besöksnäringen är här för att stanna och Cykla & Vandra i Sjuhärad har ledflaggan, avslutar Erik.

Mer information:
När: Lördag 21 september. Målgång kl. 12:00 vid Björbostugan, Rya Åsar.
Hur: Startplats, tider och all övrig info finns på www.scouttrails.outdoorboras.se.

För dig som inte önskar möta upp på startplats utan enbart vid målgång är välkommen kl. 12 vid Björbostugan.

Kontaktperson:
Erik Johnson, projektledare naturturism Cykla & Vandra i Sjuhärad
erik.johnson@boras.com
0768-883298

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner


Borås TME är ett av staden och näringslivet i Borås samägt bolag. Bolaget har till uppgift att marknadsföra, sälja och aktivt verka för att staden upplevs som en attraktiv destinationsort med gott värdskap. Målet är ökad hållbar tillväxt till nytta för medborgarna och näringslivet i Borås.

boras.com

facebook.com/borascom

https://www.instagram.com/boraspunktcom/

twitter.com/boraspunktcom

Presskontakt

Erik Johnson

Erik Johnson

Projektledare Naturturism Cykla & vandra i Sjuhärad 0768-88 32 98

Borås TME

Borås TME är ett kommunalt bolag som samägs av Borås Stad och Borås Näringsliv ekonomisk förening i syfte att verka för att Borås framstår och upplevs som en mycket attraktiv stad för invånare och besökare. Bolaget ska offensivt marknadsföra staden, men också arbeta aktivt med att förbättra och utveckla nuvarande verksamhet inom besöksnäring och platsutveckling.

Borås TME
Österlånggatan 17
503 31 Borås