Gå direkt till innehåll
Årets Boråsambassadör 2013 är Eva Hild

Pressmeddelande -

Årets Boråsambassadör 2013 är Eva Hild

Under firandet av Borås födelsedag, lördag 29 juni kl 13.00, tillkännagavs enligt tradition Årets Boråsambassadör. Juryns motivering lyder:

”Hennes konst har väckt fascination över hur hon uttrycker samspel mellan form och rymd, kraft och bräcklighet, närvaro och avsaknad. Böljande former rör sig virvlande mellan inre och yttre rum. Genom att skulptera det tomma rummet har hon uppfunnit ett nytt formspråk.

Eva Hild finns representerad på utställningar, museer och offentliga platser världen över och gör att Borås syns på den internationella konstvärldens karta”.

Boråsarens röst räknas
Enligt traditionen får boråsaren vara med och tycka till om ambassadörskapet. Kriterierna är att personen skall vara en representativ ambassadör för staden och bo eller ha rötter i kommunen. Juryn tar ställning till förslagen och kan också nominera egna förslag för att utse Årets Boråsambassadör.

Ambassadörens första uppdrag
Eva Hilds första uppdrag blir att, redan i samband med sitt korande, överlämna Borås Idrottshistoriska Sällskaps ”Boråsmedaljen” för årets idrottsprestation 2012 som går till Jörgen Lennartsson.

Eva Hild 

  • Född i Lidköping men uppvuxen i Borås. Reste efter gymnasiet ut i världen för att flytta tillbaka till Borås i slutet av 90-talet. "Gamla Posten" i Sparsör är hemvist för Evas konstnärliga verksamhet.
  • Hade en uppmuntrande farfar som var "bygdemålare" och satte färg på allt: tavlor, träskor, brickor, möbler och porslin. Påbörjade sin konstnärliga bana på en kvällskurs i "Barnens Verkstad" på Konstmuseet i Borås. 
  • Utbildad sjukgymnast. Gick från att knåda muskler till att knåda lera. 
  • Utbildad vid Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg med inriktning keramikkonst men arbetar numera i allehanda material och format. 
  • Arbetar med skulptur, i alla dess former. Verken handlar ofta om att gestalta ett inre rum i upplösning; det drar, trycker, vränger och kränger. Hålrum och volymerna runtomkring är lika viktigt som massan. 
  • Verken finns representerade på bl.a. Museum of Arts & Design i New York, Museum of Modern Ceramic Art i Mino, Japan, Nationalmuseum i Stockholm och på Röhsska i Göteborg. Står jämte Picasso på Museum of Fine Arts i Boston. 
  • Är just nu aktuell med en utställning i Hong Kong och New York. Har installerat en större aluminiumskulptur utanför en Regeringskanslibyggnad i Stockholm och har ytterligare metallskulpturer på gång ut i världen.

Tidigare ambassadörer 1990-2012
Ewa Roos, Bengt K Å Johansson, Jan Hjalmarsson, Mats Segerblom, Olof Franzon, Göran Stenbäcken, Annika Duckmark, Anders Linderoth, Björn Hedström, Åke Johansson, Wigar Bartoldsson, Anders Svensson, Anita Zetterman, Jill Johnson, Carl-Magnus Stolt, Olle Blomqvist, Åke Johansson, Stefan Andréasson, Stefan Persson, Heli Heino och Carl-Axel Ekman, Christer Björkman, Gunnar Jägsell och Henry Augustsson

För mer information kontakta gärna:
Anna Lilja, Projektledare BoråsBorås AB, 0734-153658

Ämnen

Taggar

Regioner


BoråsBorås AB är ett av staden och näringslivet i Borås samägt bolag. Bolaget har till uppgift att marknadsföra, sälja och aktivt verka för att staden, genom aktiviteter och evenemang, upplevs som en attraktiv destinationsort med gott värdskap. Målet är ökad hållbar tillväxt till nytta för medborgarna och näringslivet i Borås.

boras.com

facebook.com/borascom

twitter.com/boraspunktcom

Presskontakt

Anna Lilja

Anna Lilja

Projektledare Borås Convention Bureau 0734-32 75 06

Relaterat material