Gå direkt till innehåll
Världsutställning till Borås och Stora Torget

Pressmeddelande -

Världsutställning till Borås och Stora Torget

Den 1 december – 2 januari 2013 kommer världsutställningen UNITED BUDDY BEARS – the minis för första gången till Sverige och då till skulpturstaden Borås. Utställningen är årets största nyhet under julen i Borås. Det är totalt 108 st färgglada Buddy Bears (1 meter höga björnskulpturer) som representerar lika många länder erkända av FN, som utgör utställningen.

- Vi måste lära känna varandra bättre. Det gör att vi kan förstå och lita på varandra mer och leva tillsammans i fred. Detta är UNITED BUDDY BEARS – the minis motto, säger Klaus Herlitz, grundaren av United Buddy Bears.

Björnarna står symboliskt tillsammans i en cirkel, hand i hand, för att bidra till ökad tolerans och förståelse mellan olika nationer, kulturer och religioner. Det är i huvudsak tre teman som utställningen representerar:

Konst och kultur - Varje Buddy Bear är designad och handmålad av en konstnär som representerar sitt land. Björnarna visar på den kulturella mångfalden i vår värld och syftar till att inspirera och ge idéer om hur vi alla kan leva tillsammans i fred. Deras färgstarka och för varje björn unika design bjuder besökarna på en resa runt hela världen.

Budskap - United Buddy Bears står i en stor cirkel, hand i hand vilket symboliserar en framtida vision om en fredlig värld. Varje björn representerar befolkningen i de olika länderna och deras kultur, inte landets politiska system.

Välgörenhet - Organisationen Buddy Bears Berlin, ägare av United Buddy Bears - the minis, arbetar för att hjälpa barn med behov i världen. Hittills har mer än 1.9 miljoner euro samlats in genom aktiviteter, donationer och auktioner till förmån för UNICEF och lokala hjälporganisationer för barn. Under utställningen i Borås går allt överskott oavkortat till BRIS - barnens rätt i samhället och Frälsningsarmén i Borås.

- Vi är så glada över att för första gången kunna visa upp björnarna i Sverige och Borås. Placeringen på Stora Torget och runt julgranen känns utmärkt. Det kan komma att bli första gången som björnarna får se snö – om det börjar snöa, berättar Kathleen Mütze från Buddy Bear Berlin.

- På BoråsBorås AB har vi under en längre period letat efter en aktivitet som skulle kunna passa Borås under julen och december månad. Att genom United Buddy Bears – the minis kunna erbjuda kultur knutit till aktiviteter för ung som gammal och dessutom kunna bidra till välgörenhet känns riktigt bra, menar Helena Alcenius VD BoråsBorås AB. 

Utställningen av ”the minis” är en mindre version av de 140 st United Buddy Bears med 2 meter höga björnar. Sedan den första United Buddy Bears utställning i Berlin 2002, har björnarna rest över alla fem kontinenter. Mer än 30 miljoner besökare har kunnat se utställningen. Just nu står utställningen med United Buddy Bears på Champ de Mars framför Eiffeltornet i Paris, Frankrike.

- Att kunna erbjuda en världsutställning för boråsare och alla våra besökare under julen känns mycket positivt. Arrangemang i staden som bidrar både till nya gäster och positiv uppmärksamhet hoppas vi skall komma både staden, näringslivet och medborgare i Borås till godo, säger Ulf Olsson kommunstyrelsens ordförande Borås Stad.

- Läs mer om sponsring och att sponsra sin egen björn
- Läs mer om alla aktiviteter och evenemang knutet till utställningen
- Mer information om United Buddy Bears

Kontakta gärna:
Kathleen Mütze, Buddy Bear Berlin +49(0)30/88 77 26 85
Frida Nilsson, BoråsBorås AB 0768-88 82 82 

BoråsBorås AB, arrangör
Borås City, medarrangör

Partners:
Musiklagret
SWESAB
Borås Tidning 
Scandic Plaza Borås 
Skyltproduktion
Myrås El

Välgörenhetsorganisationer:
BRIS
Frälsningsarmén i Borås

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


BoråsBorås AB är ett av staden och näringslivet i Borås samägt bolag. Bolaget har till uppgift att marknadsföra, sälja och aktivt verka för att staden, genom aktiviteter och evenemang, upplevs som en attraktiv destinationsort med gott värdskap. Målet är ökad hållbar tillväxt till nytta för medborgarna och näringslivet i Borås.

boras.com

facebook.com/borascom

twitter.com/boraspunktcom

Presskontakt

Helena Alçenius

Helena Alçenius

Presskontakt VD 0705-41 54 44

Relaterat material

Relaterade nyheter