Följ Borås TME

Många rekord slogs i Borås under SM-veckan

Pressmeddelande   •   Sep 09, 2014 09:00 CEST

Under SM-veckan 2014 i Borås (30 juni -6 juli) satte Sara Sjöström världsrekord i 50 m fjärilssim, men det slogs även fler rekord. 41 idrotter genomförde SM tävlingar, aldrig tidigare har så många idrotter tävlat i samma stad under en vecka. 271 svenska mästare korades, då de flesta idrotter hade olika grenar och klasser 2076 st artiklar har skrivits om SM veckan under veckorna 24-30 varav 1449 st under veckan, det samlade fiktiva annonsvärdet uppgår till ca 61 miljoner kr.

  • 7050 deltagare 
  • ca 900 medföljare
  • ca 50 000 åskådare varav över 30 000 boråsare (38% turistandel)
    som tillsammans gjorde 137 000 besök på tävlingarna 
  • 2000 personer som deltog i seminarium på Mötesplats SM-veckan,
    arrangerad av SISU/Distriktidrottsförbundet

SVT sände sammanlagt ca 80 timmar från Borås, av dessa sändes över 24 timmar SVT 1 och nästan 3 timmar inom ramen för Gomorron Sverige. På svtplay sändes nästan 54 timmar, dessa inslag ligger också kvar och kan fortfarandes ses.

- SM-veckan börjar bli den folkfest som vi har försökt driva, tillsammans med värdstaden och SVT. Att samlas kring idrotten i stadskärnan tillsammans med mycket prova-på aktiviteter fungerade verkligen i Borås, säger Patrik Wigelius, marknadschef på Riksidrottsförbundet i Stockholm.

- De största vinsterna är kanske det som inte ger medaljer, utan de effekterna man får av att samarbeta mot ett gemensamt mål, över förvaltningsgränser och med förbund, föreningar och sändande SVT. Det ger andra perspektiv, personlig utveckling och bygger broar för nya samarbeten och lust att göra mer saker tillsammans, säger Tommy Jingfors, förvaltningschef Fritids- och folkhälsoförvaltningen, Borås Stad.

42 miljoner i turistekonomisk omsättning
Rapporten visar att av de 42 miljonerna är 40 miljoner direkt kopplade till SM-veckan, och då inser man hur viktiga evenemang är för besöksnäringen i en stad, säger Helena Alcenius. Det har också spillt över i Boråsregionen då man fick leta sitt boende utanför Borås. Den s.k. kvarhålla konsumtionen, dvs den konsumtion som lokalbefolkningen gav upphov till i Borås i samband med SM-veckan är inte invägd i modellen.

95% uppgav att bemötande från värdarna var bra eller mycket bra. Även tillgängligheten fick bra betyg av evenemangsbesökarna. Närmare 90% gav betyget bra eller mycket bra för värdarnas tillgänglighet.

Med tanke på att vi jobbat med värdskap genom volontärsbank genom projektet TeamBorås, och mobila turistbyråer under veckan, är det riktigt roligt att få siffror som bekräftar det, avslutar Helena.

* källa Retriever, medierapport SM-veckan 2014.06.01-2014.08.03
* HUI Resarch, Turistekonomisk analys SM-veckan i Borås

Mer information:
- Patrik Wigelius, marknadschef Riksidrottsförbundet, 08-699 62 80
- Tommy Jingfors, förvaltningschef Fritids- och folkhälsoförvaltningen, Borås Stad, 033-35 73 66
- Helena Alcenius, VD BoråsBorås AB, 0705-41 54 44

BoråsBorås AB är ett av staden och näringslivet i Borås samägt bolag. Bolaget har till uppgift att marknadsföra, sälja och aktivt verka för att staden, genom aktiviteter och evenemang, upplevs som en attraktiv destinationsort med gott värdskap. Målet är ökad hållbar tillväxt till nytta för medborgarna och näringslivet i Borås.

boras.com

facebook.com/borascom

twitter.com/boraspunktcom

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.