Följ Borås TME

Glädje och löften när Borås första Pride invigdes

Pressmeddelande   •   Jun 30, 2016 21:47 CEST

Borås första Pridefestival är igång. Kommfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög inledde med historik och avslutade med löften. Därefter förstärktes budskapet om kärlek och allas lika värde av Elisabeth Ohlson Wallin. Tillsammans med representanter för RFSL Borås förklarade man sedan Borås Pride invigd och lämnade över scenen till Diamond Dogs. Borås Pride pågår nu i dagarna tre och avslutas under lördagen med parad och stor fest.

Vi återger här delar av Per-Olof Höögs invigningstal:
"Kärlek, mänskliga rättigheter, fest och glädje, egentligen behöver jag inte säga mer utan kunde sluta här. Eller, jag kunder väja att bara säga: Borås Pride 2016 – det uttrycker samma sak.

Runt om i världen firas Pridefestivaler. Jag vågar påstå att det idag är ett lika självklart inslag i vår samtid som många av vår stora högtider. Nästan.

I Borås för att citera RFSL hemsida; skapas under 3 dagar mötesplatser och arenor för kunskapsfördjupning, samtal, upplysning, reflektion, samhällspåverkan och attitydförändring.

/.../

I Sverige har firande av Pride genomgått många förändringar genom åren. Det började med ”Homosexuella Frigörelsedagen” 1977 och utvecklades till ”Homosexuella Frigörelseveckan 1979” Först 1998 kom festivalen att heta Stockholm Pride. Och nu har vi alltså Borås Pride 2016.

I den kommunala politiken i Borås tog det ända till 1993 innan någon lyfte frågan om homosexualitet, om hur det egentligen var att leva som homosexuell i vår stad.

Förslaget om en kartläggning och en massiv informationsinsats besvarades i ärlighetens namn något ljummet, men en lite luddig anvisning till de kommundelar som då fanns att informera mera i skolorna. Sedan dess har över 20 år gått och jag påstår att det fanns det av en ljumhet så försvinner den nu, med hjälpa av just denna festival – den allra första Borås Pride.

I maj i år har alla kommunfullmäktiges ledamöter fått en särskilt ordnad föreläsning full med hbtq-kunskap. Senast vid årsskiftet blir också ett studiematerial med bland annat två filmer klara. Tanken är att alla anställda i Borås Stad ska få del av detta under sina arbetsplatsträffar.

Nu är det 2016 – det är Pride i Borås. Och naturligtvis – i Borås är alla människor lika mycket värda, oavsett kön, könsidentitet, konstuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning, ålder. Ingen ska diskrimeras i Borås.

Borås skall vara ett öppet, tolerant och accepterande samhälle där likheter och olikheter ses som tillgångar. Där diskriminerar inte bara får en två-minuters utvisning utan visas ut för tid och evighet.

Det är Borås Stads önskan att Borås Pride 2016 skall fyllas med kärlek, mänskliga rättigheter, fest och glädje."

Mer information och hela programmet på boraspride.se

BoråsBorås TME AB är ett av staden och näringslivet i Borås samägt bolag. Bolaget har till uppgift att marknadsföra, sälja och aktivt verka för att staden upplevs som en attraktiv destinationsort med gott värdskap. Målet är ökad hållbar tillväxt till nytta för medborgarna och näringslivet i Borås.

boras.com

facebook.com/borascom

twitter.com/boraspunktcom

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.