Följ Borås TME

Förflyttningar och platser centralt i Borås Internationella Skulpturbiennal 2016

Pressmeddelande   •   Maj 09, 2016 08:46 CEST

Borås Internationella Skulpturbiennal 2016 tar utgångspunkt i den skulpturtradition som formats i Borås. Snarare än ett tema som samlar och kapslar in konstverk och konstnärskap genomskärs årets skulpturbiennal av två filter. Två färgade glas som man kan välja att se utställningen genom: ”Plats” och ”Förflyttning”.

”Plats” är de tre platser i Borås som konstverken visas på: Stora torget, symbolen för demokrati, kommers och makt. Norrby, bostadsområdet i utkanten av stadens centrum. Nedre Norrby, en gammal obebyggd industritomt som väntar på ny gestaltning, nya möjligheter. ”Förflyttning” handlar om förskjutningar och skiften mellan de tre platserna, men även mellan det privata och offentliga, mellan det lokala och globala och mellan dåtid, samtid och framtid.

I Borås Internationella Skulpturbiennal 2016 finns en spännvidd mellan internationellt väletablerade konstnärer och yngre konstnärskap huvudsakligen baserade i Sverige. Ett par skulpturer ur Borås stads konstsamling har under utställningen fått nya tillfälliga platser. Konstverk som tidigare visats på gallerier och museer har utvecklats till nya utomhusverk. Plats-specifika verk har producerats parallellt med dialoger kring placering och installation av inlånade verk. Biennalens katalogomslag Skin Catalogue av Louise Sparre är ett av flera projekt inom biennalens ramar.

Deltagande konstnärer:
Matthias van Arkel (SE), Åsa Maria Bengtsson (SE), Eva Berggren (SE), Andy Best & Merja Puustinen (GB & FI), Ernst Billgren (SE), Elias Björn (SE), Linnéa Carlsson (SE), GIDEONSSON/LONDRÉ (SE), Ditte Ejlerskov (DK), Ida Isakson (SE), Sirous Namazi (IR/SE), Mounira Al Solh (LB/NL), MYCKET (SE), Louise Sparre (DK), Jude Tallichet (US), Andrea Zittel (US).

Luftslott av konstnärsgruppen MYCKET visas under Borås Pridefestival. Parallellt, under hela utställningsperioden, sker också ett samarbetsprojekt mellan Borås Stad och Ulricehamn kommun under namnet Vi byter skulpturer med varandra.

Utställningsperiod: 20 maj – 18 september
Curator: Linda Wallenberg
Invigning: 20 maj kl. 13 på Stora Torget, Borås
Pressvisning: 18 maj kl. 15-16.30 på Stora Torget, Borås
Curator Linda Wallenberg visar skulpturbiennalens inlånade konstverk och guidar oss genom utställningen. Flertalet konstnärer närvarar.
Pressbilder: Kontakta museikoordinator: emilie.ackerman@boras.se

Borås Internationella Skulpturbiennal produceras i samarbete med Borås Konstmuseum och Borås Stad.

Mer information:

Stora torget
En av de tre platserna i årets biennal är Stora torget. Redan på 1930-talet skapades visionerna för ett renässanstorg, en representativ plats i staden med demokratin i centrum. Städernas huvudtorg är och har varit en vanlig och viktig plats för offentlig konst. Traditionellt har skulpturerna här varit monument över en kung eller annan viktig man, i beständiga material som sten eller brons. De permanenta konstverken på torget i Borås domineras av storskaliga verk av manliga konstnärer. På den här platsen ifrågasätter biennalens verk vilken konst som passar i stadens centrum genom förflyttning av verk ur Borås stads samling och inlån utifrån.

Nedre Norrby
Mellan bostadsområdet Norrby och den gamla stadskärnan ligger en av biennalens tre platser, en obebyggd tomt som kallas för Nedre Norrby. Tidigare fanns här fabriksbyggnader och platsen var del i Borås identitet som industristad. Idag har naturen tagit över och bildat en liten vildvuxen park i ena delen av tomten. På den stora öppna planen kan man fortfarande se de gamla husgrunderna. Tillfälliga konstverk och -projekt som involverar besökare och boende på olika platser blir idag allt viktigare. Verken kan bli betydelsefulla och förändra hur vi använder, ser på, utvecklar och minns en plats. I Nedre Norrby placeras skulptur som som påminner om svunnen tid men också verk som värnar om platsen, precis så som den är idag.

Norrby
Några stenkast från Stora torget ligger Norrby, som skiljer sig från biennalens två andra platser då det är ett bostadsområde. Vid slutet av 1800-talet flyttade människor in till Borås för att arbeta vid de nystartade fabrikerna. Norrby präglas än idag av nyinflyttade från hela världen. Under 1960-talet revs de gamla arbetarbostäderna på Norrby och ersattes av nya modernistiska. I och med förmånliga lån vid integrering av konst i nya bostadsområden som infördes i början av 1960-talet är konsten en betydelsefull del av många bostadsmiljöer som Norrby. Endast ett av de permanenta konstverken här är av en kvinnlig konstnär. Två av biennalens verk på Norrby är skulpturer att använda och vistas på. Andra verk väcker frågor kring gränsdragningar mellan det privata och offentliga, ekonomi och status.

BoråsBorås TME AB är ett av staden och näringslivet i Borås samägt bolag. Bolaget har till uppgift att marknadsföra, sälja och aktivt verka för att staden upplevs som en attraktiv destinationsort med gott värdskap. Målet är ökad hållbar tillväxt till nytta för medborgarna och näringslivet i Borås.

boras.com

facebook.com/borascom

twitter.com/boraspunktcom

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.