Följ Borås TME

Förband med gospel, hårdrock, pop och rock n’ roll på Sommartorsdagarna®

Pressmeddelande   •   Maj 03, 2017 06:32 CEST

Gospel, hårdrock, pop och gammal hederlig rock n’ roll – förbanden på Sommartorsdagarna® bjuder även i år på musik för alla smaker. Som vanligt har mycket energi lagts på att skapa ett program som präglas av hög kvalitet och många genrer.

Jens Ekelin, ansvarig för bokningarna av förbanden inför Sommartorsdagarna® 2017 säger såhär om årets förband 

- Min förhoppning med årets förband är att de representerar den fantastiska vitalitet som bubblar i Borås musikliv på så bred front som möjligt. Det saknas alltid genres och målgrupper, vissa har varit mer representerade bland ansökningarna än andra och det måste vi alltid försöka bättra, men jag är jätteglad över alla de som valt att tacka ja. För mig personligen är den lokala scenen otroligt viktig att värna om. Borås har en lång historia av grym musik som ibland fått höras långt utanför bygden, men lika ofta fått stanna där. För de som inte spelar eller verkar själva inom musikscenen så är det inte alltid lätt att upptäcka hur många bra band och artister som finns i vår stad och därför är förbandsplatserna på Sommartorsdagarna ett värdefullt tillfälle att stolt visa upp mångfalden och kvalitén i vårt närproducerade musikliv.

Förband – Sommartorsdagarna® 2017
29 juni - Living Gospel
6-juli - Johanna Lillvik
13 juli - Hometown Mojos
20 juli - Tiffany & Louise
27 juli - The Memory Writers
03 augusti - Egonaut
10 augusti - JD Miller

29 juni - Huvudartist: Sabina Ddumba
Förband: Living Gospel (på scen 20.00)
Living Gospel som leds av Eva N Edgren och kapellmästare Michael Eriksson tillhör Gustav Adolfs kyrka och är Borås största gospelkör med ca 85 glada sångare. Kören har både haft egna konserter och körat bakom artister som Sanna Nielsen, Magnus Carlsson, Charlotte Perrelli, Uno Svenningsson, Irma Schultz, Henrik ”Elvis” Åberg med flera. Kören har flera gånger samarbetat med Walter Owens från Chicago som är Minister of Music i en av Chicagos största afroamerikanska församlingar: Salem Baptist Church. Våren 2016 vann Living Gospel Körkampen i Ulricehamn och hösten 2016 samarbetade kören med Triple and Touch vid konsert till förmån för Star for life´s arbete.

7 juli Huvudartist: Magnus Carlsson
Förband: Johanna Lillvik
Boråsbördiga Johanna Lillvik sjunger och spelar sin egen version av pop, rock och jazz där genres och subgenres slåss om utrymmet, men alla får ta plats inom ett enhetligt sound. Med Johannas uttrycksfulla sång och starka scennärvaro tar hon pianot i besittning och kastar både sig själv och lyssnarna ut på en inre och en yttre resa. Lyhörda musiker ger och tar plats längs vägen. Ingen låt är den andra lik, ingen konsert ser ut på samma vis. Nyfikenhet och viljan att tänja på gränser är något som också avspeglar sig på hennes debut EP som släpptes i Januari 2017. Hon har väckt kritikernas intresse både nationellt och internationellt. Arbetet med nästkommande alster är påbörjat och kommer att bjuda på än mer eklektiska och inbjudande musikaliska utflykter.

Citat ur Zero Magazine: ”Ibland dyker det upp en artist man aldrig har hört förut, som har det där lilla extra och udda, det som gör att hon står ut från mängden, hon som är orsak till att man lyssnar igenom tusentals nya plattor per år. Johanna Lillvik är en sådan egensinnig artist. Hennes nya EP ger mig samma bastanta kickar som när jag först hörde Frida Hyvönen, Laleh eller Jenny Wilson.” ~ Robban Ryttman, Zero Magazine

Johanna Lillvik är solklart en av Borås mest spännande artister genom tiderna. En makalös talang med ursinnig arbetsvilja och stark kärlek till alla sorters musik som växer exponentiellt för varje låt hon skriver. Med sin nuvarande sättning är soundet starkare än någonsin. Det liv och den lust som driver på kreativiteten i låtarna känns lika starkt för varje konsert som avverkas. Så att det är Johanna som kompletterar kvällen för mångfacetterade Magnus Carlson kommer kännas som en självklar övergång mellan två lika ljuva, om än olika, röster som alla kan älska.

13 juli Huvudartist: Eva Eastwood
Förband: Hometown Mojos
Hometown Mojos är ett bluesband från Borås med omnejd som lirar alltifrån rocking blues till rotblues och swinging jazz beroende på spelställe och publik. BB King + de andra kingarna, Muddy Waters, Elmore James, Roffe W, Sven Z, Peps P och lite Cornelis m.m. + eget material finns på repertoaren. Hometown Mojos står för en jordnära blues med mycket sväng och bred repertoar. Målet är att bjuda publiken på en kväll med överraskningar och välkända alster från de stora stjärnorna. Hometown Mojos vill väcka känslor: allt ifrån glädje & kamp och uttrycka det på ett sätt som andas kärlek till en klubbkänsla helt nära Fleetwood Macs och Mayalls i 60-talets London. Fullt drag med inslag av härlig passion är några av bandets kännetecken.

Hometown Mojos är inne på sitt 16:e år som band och spelar med alltjämnt med sann glädje till de klassiska tider som musiken de älskar växte sig ur. Även om bluesen står stadigt i repertoaren så får även swinging jazz och rockigare tongångar utrymme och dessa begåvade musiker hanterar hela kalaset med tveklös bravur. Det kommer att svänga, det kommer att bli kärlek och det kommer bli klassiker på klassiker som blir en perfekt uppvärmning till Eva Eastwoods rockabilly och rock´n´roll-kväll.

20 juli Huvudartist: FO&O
Förband: Tiffany & Louise
Tiffany & Louise är en nystartad synthpop-duo bestående av två 19 åriga bästa vänner från Borås. De båda tog precis studenten från musikprogrammet på Bäckängsgymnasiet. Deras genre är inspirerad av 80-talspop och synthpop. All musik är skriven och producerad och inspelad av dem själva.

Tiffany & Lousie är en nystartad duo med ett sound som delar nästan lika mycket med dagens pop och dansgolv som 80-talets neonsprängda discon. Det är svalt, men edgy och alltid dansvänligt. Med ett stort driv och tydlig hunger att nå över horisonten med sin musik kommer Tiffany & Louise att bli något att hålla jämna steg med. Missa de inte nu för snart drar deras motivation de vidare från förbandsplatser till att ta plats bland huvudakterna.

27 juli Huvudartist: Syd & Ekman
Förband: The Memory Writers
Memory Writers är bandet som blandar känslofyllda texter med ett medryckande sound. Bandet startade som en duo för 4 år sedan av Jacqueline Broere (sång/gitarr) och Alexander Johansson (gitarr) som under två års tid spelade runt om i Borås med sin akustiska uppsättning. Under hösten 2015 tillkom Daniel Bergstrand (trummor) och Jonas Eklund (bas), och efter det har bandet spelat på en mängd olika ställen samt släppt en EP under slutet av 2016. Under våren ställde Memory Writers upp i Emergenza och tog sig vidare till semifinalen där de spelade för ett fullt Sticky Fingers Top Floor. De spelar en blandning av rock/pop/indie och skriver musik både på svenska och engelska. Många av låtarna är skrivna av Jacqueline när hon gick i högstadiet, och har följt med i setlisten under hela resan. Tillsammans utlovar bandet en grym show med musik som är lätt att ryckas med av, texter som är lätta att relatera till och en närvaro som berör. Bandet planerar just nu att spela in ett fullängdsalbum och håller på att skriva nytt material. Att spela under Sommartorsdagen på Stora Torget är någonting som de alla har drömt om och ser fram emot något enormt.

Memory Writers är ett Boråsbördigt ungt band som visat på stor vilja och gediget låtarbete. Frontande Jacqueline Broere bär upp musiken med en grym pondus i rösten och ett tydligt personligt engagemang i såväl texter som musik. Hennes medspelare Alexander Johansson, Daniel Bergstrand och Jonas Eklund har lett bandet till semifinal i Emergenza och deras driv märks tydligt på scen. Soundet andas erfarenhet och bygger på starka tidlösa pop/rock-låtar som kommer höras långt bortom stora torget och passar perfekt till den kommande hitkavalkaden från Syd & Ekman.

3 augusti Huvudartist: Amaranthe
Förband: Egonaut
Startades 2005 av Fredrik och Markus och har sedan dess utvecklat sin blandning av 70-tals hårdrock, stoner-rock, metal och doom till en egen version av alla dessa subgenres och med den tagit sig en unik plats i den tätt befolkade hårdrocksvärlden. Med sällan skådad målmevetenhet och hunger har nu Egonaut efter fyra EP´s och tre fullängdsalbum påbörjat ett nytt kapitel i och med rekryteringen av sångaren Emil Kyrk. Första singeln med den nya sättningen ”Initium” spår ett mäktigt alster i kommande fullängdsalbumet ”the Omega” som släpps under 2017 av Mighty Music. Egonaut har arbetat hårt med att befästa sin position som en liveakt av rang inom hårdrocksscenen och i processen delat scen med exempelvis Hammerfall, Mustasch, Sonic Syndicate, Hardcore Superstar och spelat på festivaler som Sweden Rock, Peace and Love, Metallsvenskan, Putte i Parken mfl.

Egonaut har från starten för 12 år sedan ständigt närt sin doom´n´roll med otroligt hårt arbete och blicken mot rockhorisonten. När det handlar om hårdrock av den här kalibern är det bara ärlig dedikation som krävs för att nå precis så långt som bandet själva önskar. Att pressa sig igenom den bandexistentiella mjölksyran som drabbar alla innan genombrott är svårt för alla grupper, men nu är Egonaut närmare än någonsin och likväl värda det mer än någonsin. Senaste singeln "Initium" lovar mycket stort för kommande plattan på danska etiketten Mighty Music. Hårdrocken har alltid varit stark i Borås och ett av de allra bästa banden just nu i staden är tveklöst Egonaut och självklart skall de då få värma upp hörselgångar och stela nackar inför kvällens dansanta metalfest med Amaranthe.

10 augusti Huvudartist: Hoffmaestro
Förband 1: Chromedust
Förband 2: JD Miller (på scen 20.00)
Chromedust är ett rockband från Borås, bestående av fyra grabbar, Arvid, Kasper, Isak och Max. De har spelat tillsammans sen april 2016 men har sina musikaliska rötter någonstans i 70-talet. Tack vare olika inspirationer och musiksmak blir resultatet en blandning av lite allt möjligt, men väl grundat i gammal hederlig rock n’ roll.

JD Miller En sällsynt potent hårdrocksakt som förenar tydligt skandinaviskt melodisinne med amerikansk rockenergi framfört med ett modernt och slagkraftigt sound. Efter fyra singlar, en EP och ett album sedan starten 2003 är arbetet med fullängdsalbum nummer två under process och kommer se en tonvikt åt ett mer metalorienterat sound med fortsatt fokus på melodier i starka låtar. JD Miller har en diger samling konserter i ryggen, varit veckans utmanare på Bandit Most Wanted som spelas på Bandit Rock Radio och står nu redo att bjuda upp till pampigt röj med hela Borås på Stora Torget.

JD Miller befinner sig som Egonaut (och många andra Boråsband) i rockfåran. Även här märks målmedvetet arbete i allt bandet tar sig för och varje steg de tagit uppför karriärsstegen. Nästa betydande kapitel kommer i form av senaste skivan World War X som släpptes 28:e april och promotas för fullt i detta nu med fina recensioner som trillar in. JD Miller vill ut på vägarna med sitt nya material och Boråspubilken kan skatta sig lyckliga att de får chans att uppleva de pampiga låtarna live på Stora Torget inför Hoffmaestro. Avslutande Sommartorsdagen kan inte bli annat än magisk.

Arrangör
Det är staden och näringslivet som gemensam bjuder på Sommartorsdagarna® i Borås. Sommartorsdagarna® startades 1989 och har sedan dess arrangerats av centrumbolaget Borås City. Sedan 2010 är det kommunala destinationsbolaget Borås TME medfinansiärer.

Mer information:
- Lisa Statham, cityledare/ansvarig arrangör, Borås City, 0706-49 88 02
- Helena Alcenius, vd Borås TME, 0705-41 54 44

Borås TME är ett av staden och näringslivet i Borås samägt bolag. Bolaget har till uppgift att marknadsföra, sälja och aktivt verka för att staden upplevs som en attraktiv destinationsort med gott värdskap. Målet är ökad hållbar tillväxt till nytta för medborgarna och näringslivet i Borås.

boras.com

facebook.com/borascom

twitter.com/boraspunktcom

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.